Na onderhandelingen met de Europese Commissie en het ministerie van Financiën kreeg Aegon dinsdag definitief Brusselse goedkeuring voor de ontvangst van de steun. Als voorwaarde stelde de commissie dat Aegon tot de steun volledig is afgelost geen prijsleider is op de internetspaarmarkt en de hypotheekmarkt in Nederland. Ook mag Aegon niet op overnamepad gaan. Daarbij wordt een uitzondering gemaakt voor Spanje.
Analisten en beleggers reageerden opgetogen. ,,We zijn van een brokje onzekerheid af. Een wolkje is weg. Als ze de laatste tranche hebben betaald, hebben ze ook weer de handen vrij”, zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. Op de beurs noteerde het aandeel de hele dag flink hoger. Het stond dinsdag aan het slot van de handel 6,8 procent in de plus.
Terugbetaalvoorwaarden
Een belangrijke uitkomst van het onderhandelingsproces was dat Aegon gunstiger terugbetaalvoorwaarden wist te bedingen. Volgens de oude afspraken moest Aegon over de nog uitstaande 2 miljard euro een aflossingspremie van 50 procent betalen. Die geldt nu alleen nog voor de laatste 1,5 miljard euro. Bij de aflossing van de 500 miljoen euro waartoe Aegon deze maand al overgaat, hoeft alleen rente en een veel lagere aflospremie te worden betaald.
Daarmee zijn de terugbetaalvoorwaarden van Aegon gelijkgeschakeld met die van ING. De bank en verzekeraar die 10 miljard euro uit de staatsruif heeft gekregen, heeft al 5 miljard euro afgelost zonder betaling van de hoge premie.
Meer
ING wil echter meer. Het concern heeft herhaaldelijk laten weten de premie onredelijk hoog te vinden en niet van plan te zijn onder deze voorwaarden vervroegd af te lossen. Analist Maarten Altena van SNS Securities denkt echter dat ING niet nog op veel kan rekenen. ,,De Europese Commissie is ING en Aegon een eind tegemoetgekomen. Het tweede deel wordt lastig. De huidige regeringswisseling en het begrotingstekort maken de positie niet makkelijker.''
SNS Reaal zit in dezelfde positie. SNS heeft nog 565 miljoen, ongeveer driekwart van zijn steun, uitstaan. Voor dat bedrag geldt bij vervroegde aflossing ook de premie van 50 procent. Ook SNS heeft aangegeven niets te zien in betaling van de premie.
Voor SNS en ING is het alternatief om te wachten tot eind 2011. De staat kan er dan voor kiezen zijn kapitaal om te zetten in aandelen of aflossing zonder premie te accepteren. De kosten van deze stap voor de bedrijven, en vooral hun aandeelhouders, zijn afhankelijk van de aandelenkoers op dat moment.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl